Κάντε Κράτηση
 info@sarairooms.gr    +30 26850 24001
Κάντε Κράτηση

 
Η Περιοχή

Τα Τζουμέρκα αποτελούν ένα σύμπλεγμα από γραφικά χωριά, χτισμένα σε άφταστης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Το Αθαμάνιο είναι το μεγαλύτερο χωριό και ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τζουμέρκων. Απέχει από την Άρτα 63 χιλιόμετρα και 109 από τα Τρίκαλα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων, περιτριγυρισμένο από ωραία δάση και αναμφισβήτητα  κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα χωριά του Δήμου Αθαμανίας. Αποτελεί την αφετηρία του επισκέπτη για τη γνωριμία του με τις σπάνιες ομορφιές των Τζουμέρκων, του ποταμού Αράχθου και του Αχελώου και της κεντρικής Πίνδου με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

 

Παράλληλα με τη διαμονή σας στο Αρχοντικό μας μπορείτε να επισκεφτείτε και όλα τα αξιοθέατα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Την Κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με περίφημες τοιχογραφίες, κοντά στο χωριό Βουργαρέλι
  • Την ιστορική μονή Αγίου Γεωργίου (1690) με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Μυρόφυλλο. Υπήρξε κέντρο επαναστατικό και πνευματικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
  • Τους γραφικούς καταρράκτες των Θεοδωριάνων
  • Τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής και τις γραφικές πέτρινες βρύσες
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Κυψέλης, του Παντελή Καραλή
  • Το γεφύρι της Πλάκας και πολλά άλλα
  • Το Νερόμυλο Αγίας Κυριακής Αθαμανίου. Διατηρητέο μνημείο.
  • Τα πέτρινα Γεφύρια: "Τσαγκαράκι", "Μέγα Λαγκάδι", "Αλευροχιά".
  • Τα Αθαμανικά καταφύγια.

 

Η περιοχή προσφέρεται επίσης για πεζοπορία σε ωραίες τοποθεσίες (όπως διαδρομές στο ελατοδάσος προς τα χωριά Τετράκωμο και Βουργαρέλι), ορειβασία, κυνήγι,  καθώς και για καγιάκ και ράφτινγκ στον Άραχθο και στον Αχελώο. Αξιόλογες είναι και οι εκδρομές προς την ορεινή Πίνδο και τα χωριά της.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:
Η ανάβαση σε υψόμετρο 1100 μέτρων, από την πλατεία Αθαμανίου ως τη θέση Προφ. Ηλίας, μέσα από μονοπάτι με σήμανση, θα σας εντυπωσιάσει και θα σας χαρίσει ιδιαίτερες "κορυφαίες" εικόνες. - Απολαύστε την πεζοπορική διαδρομή: Αθαμάνιο - Αγ.Ιωάννη - Κοτρισιάρα - Σταυρό Θεοδωριάνων.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ:
Αθαμάνιο: Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου).
Κορακάδα: Αγία Κυριακή (7 Ιουλίου).
Παλαιοχώρι: Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
13-17/8 στην πλατεία του Αθαμανίου.

Παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής

Τα Τζουμέρκα, η τόσο ανέγγιχτη και ζωντανή φύση φέρνει στο τραπέζι μας πολλές παραδοσιακές λιχουδιές. Δοκιμάστε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, που με μεγάλο μεράκι κατασκευάζουμε ακόμη έως σήμερα σε μια προσπάθεια διατήρησης της μεγάλης κληρονομιάς μας.
Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα από ντόπια και κυρίως αγνά υλικά είναι: το μέλι, το κρασί, το τσίπουρο, ο τραχανάς γλυκός ή ξινός, οι χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, χαμομήλι, τσάι βουνού κτλ., ξηρούς καρπούς, κάστανο, καρύδια, τυρί φέτα.

Για όλα τα αξιοθέατα και όλες τις διαδρομές η διεύθυνση του Αρχοντικού το Σαράι είναι στη διάθεσή σας, να σας δώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες.